Кореново лечение

В миналото често се e стигало до изваждането на болните или наранени зъби. Днес повечето от тези някога „неспасяеми“ зъби могат да бъдат запазени чрез т.нар. ендодонтско или кореново лечение. Най-честите причини, които водят до нуждата от такова лечение са:

  • Дълбоки кариозни процеси, пулпити
  • Пукнатини, фрактури на зъбите
  • Непълно, неправилно лечение в миналото

За лечението на коренови канали прилагаме най-съвременни методи и използваме материали на водещи производители в тази област.

Съществуват два типа лечение:

Първично

До първично лечение се стига, когато кариесът е достигнал до нерва на зъба или има счупване на зъба с откриване на нерва. Това е манипулация, която се извършва с местна упойка за пълно обезболяване. Нервът се премахва, каналите се почистват, промиват и запълват по цялата им дължина, след което се проверява рентгенологично дали лечението е извършено успешно. Почистването на каналите се извършва със специални титаниеви инструменти, съобразни с големината и формата на каналите. Запълването се извършва с топла гутаперкова смола, която плътно запълва и уплътнява зъба, но няма активни съставки и не го оцветява.

Релечение

Такова лечение е необходимо в случаите когато вече веднъж или няколко пъти е провеждано кореново лечение на този зъб, но то не отговаря на изискванията за успешно кореново лечение, развил се е остър или хроничен възпалителен процес. Тази манипулация е по-сложна, тъй като в каналите на зъба вече е извършвана интервенция- в тях може да има счупени инструменти, перфорации по стените на канала, прагове и запушалки, които да затрудняват проходимостта, успешното почистване, промиване и запълване. С необходимите инструменти и опит се справяме с голям процент от такива случаи.

Случай от практиката на Д-р Молдованов за успешно релечение на коренови канали