Мостове, корони и протези (ортопедия)

Ортопедията е дисциплина в стоматологията, чиято цел е възстановяването в най-пълна степен на възникнали дефекти в зъбните редици, дъвкателната функция и естетиката. Съществуват три основни начина за реставриране на липсващи зъби. Първият е чрез изработка на подвижни изкуствени зъби, наречени протези. Вторият метод е чрез поставяне на фиксирана мостова конструкция- съседните зъби се изпиляват, за да послужат като мостоносители, на които да се захване мостът. Третата възможност е имплантиране на изкуствен корен в костта (зъбен имплант) и поставяне на корона/мост. Ние подхождаме индивидуално към нашите пациенти, обясняваме подробно предимствата и недостатъците на различните методи, анализираме и планираме заедно най-подходящото лечение, съобразено с финансовата възможност на всеки.

При нужда и желание от страна на пациента, чрез съвместна работа със зъботехник може да бъде създаден индивидуален восъчен моделаж, който предоставя ориентировъчна визия на бъдещите корони, мостове и фасети. Налична е и възможност за изработка на временни пластмасови конструкции. Ползвайки ги определен период (обикновено няколко месеца), пациентите биха могли да преценят дали формата и големината отговарят точно на тяхното желание.

При необходимост коригираме и височината на захапката- сложна и комплексна процедура, необходима при пациенти със сериозно абразирали/изтрити зъби или множество счупени и липсващи зъби. Правилната височина на захапката е особено важна за функционирането на ставата, както и за правилната форма и големина на зъбите. По този начин може да бъде възстановен и точния релеф на зъба- особено важен за нормалното дъвчене и смилане на храната, както и за самочувствието на пациента. Повдигането на захапката става поетапно, за да успее организмът да се адаптира към нормалната височина.

Корони и мостове

Съвместно с нашите зъботехници изработваме корони и мостове с материали от последно поколение: циркониеви, изцяло керамични, тиатаний с керамика и метал с керамика. Тези материали имитират до съвършенство естествен зъб. За периода, в който се изработва окончателната конструкция, поставяме временни пластмасови конструкции, за да се чувстват пациентите ни комфортно и да не личи, че зъбите им са изпилени.

Цикроневи конструкции

Цирконият е един от най-съвременните материали, използван за направата на корони и мостове - абсолютно биосъвместим, с недоказани случаи на алергия, изключително здрав. С него се постигат невероятни естетични резултати, непостижими с металокерамични конструкции, тъй като цветът на циркония е бял, а не сив както на метала. Зъбите, подлежащи на възстановяване с цирконий, се изпиляват и подготвят по специален начин, след което се вземат много точни отпечатъци. Зъботехник моделира компютърно предстоящата циркониева конструкция, след което фрез апарат я изрязва. Тази технология дава възможност за точност до микрони. Върху циркониевия скелет се нанася керамичното покрите, целящо да наподоби до последен детайл съседните на конструкцията естествени зъби.

Титан с керамика

Това е най-новата технология за възстановяване на зъби, всички знаят за предимствата на титана, за неговата здравина, за приложенията му в общата медицина за заместване на стави, кости и и импланти. От скоро той може да бъде използван и в стоматологията за направата на корони и мостове. Наш зъботехник разполага с една от малкото в България апаратура за изрязване на титан. На базата на отпечатъци от изпилените зъби изцяло компютърно се моделира и задава на апарата да изработи титаниевата основа на бъдещата конструкция. Върху нея се нанася керамиката, която цели да пресъздаде по максимално естетичен начин естествен зъб.

Металокерамика

Ние подготвяме зъбите за металокерамични конструкции по най-съвременен и биологично поносим метод. По този начин не се дразнят венците около короните, няма ръбове, които да задържат плака, повишава се неколкократно нивото на естетика, увеличава се живота на конструкцията. Наш зъботехник може да изработи металния скелет по метод на компютърното моделиране и фрезоване, който се използва основно за съвременните циркониеви и титаниеви конструкции.

Случай от практиката на Д-р Молдованов

При профилактичен преглед на пациент Д. Х. на 36 г. открихме счупване на пломба на зъб 46. Направихме рентгенова снимка, за да проверим големината на дефекта и състоянието на каналите на зъба (снимка 1). От снимката стана ясно, че зъбът е умъртвен, но оскъдният пълнеж не можеше да бъде приет за успешно кореново лечение. Пациентката беше информирана за негативния резултат от предходните манипулации и свързаните с тях бъдещи рискове, в следствие на което беше взето решение за повторното опит за провеждане на лечение. Каналите бяха разширени, промити и запълнени, достигайки до края им и спазвайки всички съвременни изисквания. Проверка направихме чрез рентгенова снимка (снимка 2). Зъбът беше възстановен с фотополимерна пломба. Поради големината на дефекта и факта, че пломбата беше по-голямата част от зъба, взехме решение за изработване на обвивна циркониева корона. Нейната цел беше да обхване околовръстно зъба и така да го предпази от евентуално счупване. Изпилихме зъба с околовръстен праг (снимка 3)

След необходимите проби короната беше готова за циментиране (снимка 4, 5, 6)

Протези

Чрез протезите се възстановят липсващи зъби, при условие че не могат да бъдат направени мостове и пациентите ни не могат да си позволят поставянето на импланти. Това не означава, че протезите ни са компромис, напротив ние предлагаме последно поколение биопротези от съвременна биологичнопоносима пластмаса. Най-модерните Biodentaplast протези се състоят от розова твърда и здрава пластмаса, в която са поставени пластмасовите зъби и бели меки куки, които да се закачат за естествените зъби. Поставени в устата куките се сливат със зъбите и са почти незабележими. Протезите са високо естетични, много фини, удобни и нечупливи.