Пародонтология

Зъбният камък: основна причина за заболяванията на венците

Пародонтологията е специалност от денталната медицина, която изучава и лекува болестите на зъбодържащите тъкани. Пародонталните заболявания се получават вследствие натрупването на минерализирана бактериална плака – меко аморфно отлагане по зъбните повърхности.

Заболяването протича в четири фази:

Най-леката форма на болестта нарича се гингивит и започва с леко подуване и зачервяване на венците, които могат да станат чувствителни и да кървят. Гингивитът често се дължи на неадекватна орална хигиена и може да бъде излекуван напълно с професионално лечение и добра устна хигиена.

Нелекуваният гингивит може да се развие в пародонтит. Венците се отделят от зъбите, формирайки пародонтални джобове - пространства между зъба и венеца, които лесно се инфектират. С напредването на болестта костта се стопява, а джобовете се разширяват, което води до разклащане на зъбите и тяхната загуба.

От основно значение за здравите венци е редовното почистване на зъбния камък, правилната техника на почистване на зъбите и подходящите средства за устна хигиена, съобразени със състоянието на всеки пациент. Препоръчваме отстраняването на зъбния камък да се извършва на всеки 6 месеца до една година.

Зъбният камък от една страна механично притиска и дразни венците, освен това е с грапава структура, по която много лесно се закрепват микроби, които допълнително дразнят венците. Почистването се извършва с ултразвуков апарат, по всички повърхности на зъбите, след което те биват полирани със специална четка и паста. При наличие на пародонтални джобове, те биват почиствани чрез специални ръчни инструменти, наречени кюрети. Макар и рядко, може да се наложи поставяне на местна упойка. Това се налага при пациенти с чувствителни зъби в резултат на отдръпване на венеца и оголване на шийката на зъбите.

Успешно се справяме с овладяването на пародонтални заболявания, изразени най-често в разклащане и разперване на зъбите. Целта ни е да забавим до максимална степен развитието на заболяването, чрез почистване и полиране на зъбите, подобряване на хигиенните навици, при необходимост назначаване на лекарства.

При някой случаи прибягваме до шиниране на разклатените зъби. Това е процедура с ограничено приложение, но направена в подходящия случай стабилизира зъбите и повиша комфорта и естетиката на пациента.