Профилактика при деца

Пук и Чук, марш оттук!

Оралната грижа при най-малките трябва да започне още с пробива на първото зъбче. Основна задача на родителите е да създадат навици за спазване на устна хигиена, които включват правилно миене на зъбките и посещение при стоматолог за профилактични прегледи. Хубаво е децата да свикнат от рано с мисълта за редовни посещения при зъболекар, за да станат по-отговорни към оралната си хигиена. Ходейки на прегледи редовно и без да имат нужда от лечение, малките свикват с обстановката в стоматологичния кабинет и със стоматолога, което прави едно евентуално по-нататъшно лечение много по-приятно преживяване за Вас и за малкия пациент.

Препоръчваме Ви да подготвите детето за срещата със стоматолога. Подходящо е да му прочетете приказка за зъбките или да му разкажете интересна история на подобна тематика. Книжката за Чук и Пук от нашето детство може да свърши много добра работа в този случай.

Работата с деца изисква търпение! Неприятните преживявания на стоматологичния стол в ранна възраст биха могли да травмират малките пациенти за цял живот. Първите срещи със стоматолога са особено важни за изграждане на доверие и запознаване с новата необичайна обстановка. Ние предразполагаме малките пациенти като подхождаме с много внимание и награждаваме всеки малък герой след излизането му от кабинета. Ако детето не е готово за манипулация, изчакваме, успокояваме го и при необходимост записваме нов час.

Профилактика при постоянни зъби

Добрата стоматологична намеса не се състои само в лечението на вече възникнали проблеми, а и в тяхната превенция. От особено важно значение в ранна детска възраст, когато рискът от образуване на кариес е много голям, е профилактиката на първите постоянни зъби чрез силанизиране. Фисурите и ямките са част от нормалния зъбен релеф. При детските зъбчета тези неравности се характеризират с все още ниска степен на минерализация на емайла, а в комбинация с недобри хигиенни навици, предразполага за задържане на хранителни остатъци. Това от своя страна води до образуване на плака- идеална среда за развитието на бактерии, които са основните виновници за възникването на кариозни разрушения. Запечатването на ямките е съвременен превантивен подход и представлява покритие на най-вдлъбнатите части от дъвкателната повърхност. Така зъбите стават по-здрави и устойчиви.

За покриването на фисурите използваме GC Fuji Triage, революционен глас-йономерен материал, разработен специално за тази цел. Силантът покрива и предпазва ново пробилите постоянни зъби, отделя и задържа флуор от пастата за зъби. Този процес допълнително спомага за минерализацията на зъбите и ги прави по-устойчиви. Силанизирането е бърза и безболезнена процедура, която осигурява най-сигурната защита срещу кариозни образувания. Тя не изисква никакво изпиляване на зъбната повърхност.

Профилактика при млечни зъби

Флуорът е от основно значение за здравината на зъбения емайл. Макар много да се спори около неговите качествата, не се открити научно аргументирани данни за токсичен ефект върху човешкия организъм на този химичен елемент. Световната здравна организация препоръчва флуорната кариес профилактика като най-ефективна и напълно безопасна процедура.

Флуорирането се извършва при деца с временно съзъбие чрез нанасяне на флуорен лак по зъбните повърхности. Целта на процедурата е да се предпазят зъбите от образуване на кариеси и да се забави развитието на вече съществуващи такива, при деца отказващи стоматологично лечение. Това е приятна и забавна процедура при която зъбките се намазват с флуорен лак, лепкав и сладък на вкус. Препоръчваме флуорната профилактика да се извършва на всеки 6 месеца до 1 година.