поведение вадене на зъб

Поведение след вадене на зъб

Какво да знаем и правим, за да сведем до минимум рисковете от възпаление, подуване, кървене и други усложнения.

Ако след екстракцията на зъб(изваждане на зъб) на раната не е поставен конец, то тя трябва да бъде пълна с кръвен съсирек, който е много важен за оздравяването. Действията ни трябва да са насочени към запазването на този съсирек вътре в раната.

  1. Не изсмуквайте от раната и не ровете в нея, желателно е дори да не плюете.
  2. Тютюнопушенето е абсолютно забранено в следващите 2-3 часа, а колкото повече издържите без цигари, толкова по-лесно ще заздравее раната.
  3. Алкохол в деня на вадене е забранен. Кафе, кока кола, горещи напитки са нежелателни, а вода може да пиете най-рано след 2 часа.
  4. Храна може да консумирате след като напълно премине ефекта от упойката, но не по-рано от 2 часа след манипулацията. Храната не трябва да е топла, изберете нещо по-меко и го яжте на здравата страна.
  5. Вода за уста може да използвате в деня на операцията, но без да жабурите с нея. Просто да постои в устата Ви около раната. Ден – два след ваденето може да започнете активно да жабурите.
  6. Не затопляйте раната и зоната около нея. Не се препоръчва горещ душ, а спането трябва да е на здравата страна, за да не затопляме зоната чрез възглавницата.  Желателно е главата да е на висока възглавница.
  7. Възможно е налагането на студени компрес на почивки през около 15 мин с цел намаляване на евентуален постоперативен оток, но без да поставяте директно лед.
  8. Оцветяването на слюнката в розово е нормално, но силно кървене от раната изисква намеса. Стиснете чиста кърпичка върху раната за 10-15 мин, ако не спре потърсете зъболекаря си.
  9. През следващите ден –два избягвайте тежки физически натоварвания и много говорене.
  10. Може да се появи известно подуване, но не би трябвало да има повишаване на телесната температура.
  11. При поява на болка, можете да приемате обезболяващи, но без Аспирин. В следващите дни тя трябва да намалява, но ако се засилва с времето или се появи такава 3-4 дена след ваденето е необходимо да информирате и посетите Вашия стоматолог.
  12. Ако Ви е предписан антибиотик, го вземайте стриктно, както е предписан.
  13. Ако са Ви поставени конци, те трябва да се свалят 6-7 дена след интервенцията.