зъболекар приложение цирконий

Клиничен случай с приложението на цирконий

Пациентката Й. П. на 27 години посети Денталната практика с молба за подноявяване на бондинга на двата странични резеца. След като я прегледах и поговорих с нея, стана ясно че в тинейджърска възраст е решила да поправи завъртяните си и наклонени зъби. Било й е предложено те да бъдат коригирани чрез бондинг процедура: зъбите са били изпилени от предната страна, а вследствие на това че те са били силно наклонени, при пиленето се е стигнало до пулпата им. Двата резеца са били умъртвени и покрити с фото-полимерен материал. Поради постоянно чупене на материала и оцветяване на зъбите се е налагало 3 пъти да бъдат преправяни наново. От вътрешната страна на зъбите си личаха всички тези корекции и слоеве пломби, наслагвани по зъбите.

Това, което предложих на пациентката и след като й обясних предимствата, тя се съгласи и изпълнихме, беше да направим две циркониеви корони. Избрахме корони, защото така или иначе зъбите бяха унищожени и умъртвени с цвят по-тъмен от съседните. Циркониевите корони в сравнение със стандартните металокерамични са с по-голяма здравина, точно изработени до микрони от компютърно управлявана фреза. Не на последно място е естетиката, която може да се постигне. Заради това че няма метал, короната е неразличима от естествен зъб. Тъй като това са най-видимите зъби в устата на човек, още повече пациентката ни е певица, това беше най-правилният вариант за нейния случай.

зъбите в началото

Снимка 1. Така изглеждаха зъбите при първия преглед – по-матови от останалите, цвета и формата също не отговаряше. От вътрешната страна имаше и кариеси около пломбите.

зъбите след сваляне на пломбите

 

Снимка 2. Така изглеждаха след като свалихме пломбите и ги подготвихме за вземане на отпечатък.

зъболекар временни корони

Снимка 3. Веднага след вземато на отпечатъка бяха изработени две временни корони, които предпазваха зъбите, венците и не на последно място даваха възможност на момичето без притеснение да ходи на своите участия.

зъболекар залепени корони

Снимка 4. Короните са готови и вече залепени. Зъбите бяха изпилени по съвременните изисквания, щадящи венците и няма да се възпаляват и подуват както при старите методи. Винаги ще бъдат толкова лъскави и красиви, керамиката не става матова впоследствие, както беше станало с фотополимера. Зъбите няма да променят цвета си, тъй като цирконият не се оцветява с времето. Венците няма да посинеят, тъй като материалът е бял на цвят, а не сив метал.